___________________________________________________________________________________
fra Kolding Kunst Kompost’s 10 års jubilæumsudstilling
Fernisering fredag den 22. august 2003 på Kolding Teater
Diverse billeder 1993-2003
___________________________________________________________________________________
På www.kolding.dk er lånt nedenstående fotos og tekster om 2 Kolding Kunst Kompost projekter, Kompostbunke og Luftkasteller - begge skabt under ledelse af keramiker Gerhard Schwarz:
Foto: Peter D. Jensen
Kompostbunke
Kompostbunke
• 1994.
• Keramik støbt i cement.
• Diameter ca. 100 cm.
• Opstillet i Geografisk Have.
• Købt af Kolding Kommune.
Skulpturen er skabt på en workshop, afholdt af ’Kolding Kunst Kompost’s medlemmer en weekend i oktober, 1994.
Resultatet beskrives af Gerhard Schwarz som: En righoldighed af former og tanker, en skulptur fyldt med udtryk af livets aspekter til glæde og inspiration for beskueren. I kompostbunken finder man da også alt fra bananskræl til poetiske illustrationer, så der er lidt for enhver smag.
Foto: Peter D. Jensen
Luftkastellet
Luftkastellet
• 1997.
• Keramik.
• Diameter ca. 150 cm.
• Opstillet i Geografisk Have.
• Finansieret med økonomisk støtte fra Kolding Kommune.
Ideen til "Luftkastellet" er opstået i forbindelse med temaet "luft"’ ved Kulturby 96. Udførelsen og afsløringen af skulpturen skete i forbindelse med "Keramik i Kolding 97". Det er medlemmer af kunstnersammenslutningen "Kolding Kunst Kompost" samt inviterede kunstnere, der har skabt de 60 små skulpturer, som indgår i "Luftkastellet". "Luftkastellet" består af en cirkulær rammekonstruktion med fem etager, hvorpå små kunstobjekter er placeret. På toppen er der placeret forskellige tårne og spir.
I årenes løb er flere af de små figurer desværre gået til, men der er stadig dansende og kyssende par, lagkagestykker og fantasifostre at opleve i "Luftkastellet" i Geografisk Have.
___________________________________________________________________________________________
I anledning af årtusindeskiftet fødte Gerhard Schwarz ideen
2000 UNIKA TESKÅLE
2000 små krukker drejet af Gerhard og malet sammen med 25 kunstnere
blev i august 2000 udstillet i Borgerhuset.
Herunder vises et lille udsnit.
Ved 10 års jubilæet i 2003 skrev Bente Molin Malmfred følgende om “Kunstkompost”, som dengang hed “Kolding Kunst Kompost”:
10 år med Kolding Kunst Kompost
(1993-2003)
Med kunstkatalog nr. 2 ser Kolding Kunst Kompost tilbage på de 10 år kunstnergruppen har sat sit præg på Kolding med kunstudstillinger, kunstprojekter og happenings.
Det hele startede i foråret 1993, hvor 46 kunstnere satte sig sammen for at iværksætte et fælles projekt med grobund for kunstnernes individuelle kvaliteter og med det formål at præsentere deres kunst i Kolding Festuge 1993.
Netop det med at danne grobund for en udvikling af kunstlivet var et af stikordene og måske inspirationskilden til Vibeke Høgsbro's navneforslag: KOLDING KUNST KOMPOST, som kunstnergruppen blev døbt.
I Kolding Festuge 1993 afholdt Kolding Kunst Kompost separate kunstudstillinger i Kolding by og omegn.
”Verdens længste galleri” i Jernbanegade, Kolding Kunst Kompost's fællesudstilling med åbne værksteder og rakubrænding i Boligfonden Bikuben's lokaler samt udstillingen ”Selvportrætter” med fælles fernisering - Sct. Jørgens Gård.
For at gøre opmærksom på den nye kunstnergruppe og dens udstillinger i festugen blev der publiceret en plakat designet af Mogens Leander.
Kolding Kunst Kompost udgav kataloget ”Udstillingsvejviseren” over samtlige udstillinger med omtale af kunstnerne bag udstillingerne.
For katalogets udformning/udarbejdelse stod Annette Greenfort.
Kolding Kunst Kompost forsøgte at komme i Guinness Rekordbog ved skabelsen af ”Verdens længste Galleri” med kunstudstilling hos de erhvervsdrivende i Jernbanegade.
I november 1993 etableredes Kolding Kunst Kompost som en ny åben forening, hvis formål var at samle folk, der seriøst arbejdede med kreative udtryksformer med henblik på udstillinger.
Kunstudstillinger:
I årene 1993-2003 har Kolding Kunst Kompost afholdt mange kunstudstillinger:
Katrinegadesalen, Kolding Kususcenter-Søndergade, Galleri Jernbanegade, Kuben, Sct. Jørgens Gård, ”Godset” (deltog i indvielsen af Koldings Rock- og ungdomshus i den gamle DSB-terminal med udstilling i husets østfløj), Esbjerg Seminarium som gæsteudstillere ved BRA's (Billedkunstnere i Ribe Amt) 20 års jubilæumsudstilling. Udstillet hos Kunstkreis Preetz - Tyskland med studietur til Nolde-Museet, afholdt til gengæld kunstudstilling for kunstnere tilknyttet Kunstkreis Preetz e.v, i Det gamle Borgerhus, deltaget med kunstudstilling ”Krop, Kærlighed & Kunst” i forbindelse med ”Kolding Kalder”, Humorugen i Kolding med udstilling af skulpturelle sko/støvler, indviede med forårsudstilling Det gamle Borgerhus til Kolding's nye Kulturhus for skiftende udstillinger.
Kunstprojekter:
1994: Keramisk Kompost skulptur. Skulpturen blev lavet af gruppens 20 medlemmer i fællesskab og foreningen deltog med dette værk i årets Keramik-Triennale. Der blev udgivet en lille bog, hvori kunstnerne i digtform beskriver skulpturens enkle elementer, som de har bidraget med.
Den keramiske Kompost-skulptur kan ses i Geografisk Have.
1996: Kolding Kunst Kompost fik godkendt ansøgning til bygning af et 2,5m højt ”Luftkastel” i stentøj bestående af 60 sektioner, hvori bidrag fra de enkelte kunstnere (fra Komposten og inviterede kunstnerkollegaer) i form af mindre skulpturer skulle anbringes og luftkastellets endelige placering skulle være i Geografisk Have.
Idemageren bag luftkastellet var keramikeren Gerhard Schwarz. Opbygningen blev gennemført i samarbejde med murer Villy Bruno Petersen. Projektet skulle være et varigt minde om den sommer, da Kolding blev sat på den anden ende i Kulturbyåret 1996. Byen havde fået tildelt emnet ”Luft”.
1997: Kolding Kunst Kompost afslørede ved en festlig reception i Geografisk Have det 250 cm høje keramiske ”Luftkastel” i forbindelse med keramiktriennalen i Kolding. Også her blev der udgivet et hæfte med beskrivelse af luftkastellets enkelte rum.
1999 og 2000: Ved udstillingerne i anledning af Koldings Kulturnætter kunne forbipasserende foran Det gamle Borgerhus ved Kompostens ”Mini-Montmartre” forme små figurer i ler. Efterfølgende blev de hæftet på to forberedte hoveder af henholdsvis kulturnattens dronning og kulturnattens konge; færdiggjort, glaseret og brændt i keramikværkstedet i Nr.Bjert.
2001: Ved forårsudstillingen i Det gamle Borgerhus kunne publikum give deres bud på:” Hvor skal kulturnattens små mirakler stå?” – multikulturel kunst fra kulturnætterne 1999 og 2000.
”STORT & småt” kaldtes dette års udstilling omkring kulturnatten. Her kunne publikum få udleveret en firkant af ler til at dekorere på. Brikkerne blev senere samlet til et keramisk relief, som nu befinder sig i privat eje.
2000: Kolding Kunst Kompost' s udstilling ”2000 UNIKA TESKÅLE”, der var led i den kommende Keramisk Triennale. I vinterens løb 1999/2000 blev skålene hånddrejet af keramikeren Gerhard Schwarz og derefter dekoreret af foreningens medlemmer.
2002: Ved Kolding Kunst Kompost's forårsudstilling ”Mystik i Komposten” kunne publikum opleve ”Det mystiske Rum”, hvor fluorescerende lys gjorde oplevelsen af de udstillede kunstværker særdeles mystisk.
Andre aktiviteter:
1996: Kolding Kunst Kompost deltog i Borgmester Per Bødker Andersens 50 Ars fødselsdag på Kolding Rådhus ved med en trommesalut at overrække fødselaren en alternativ keramisk borgmesterkæde, der blev båret frem på en pude af otteårige Mathies.
1997: Kolding Kunst Kompost fik lokaler på Klostergården til indretning af atelier.
2002: Ved en reception på Hotel Comwell blev de to keramiske skulpturer fra kulturnætterne 1999 og 2000 overdraget til Teatret/Comwell.
2003: Kolding Kunst Kompost 10 års jubilæum.
Følgende aktiviteter blev gennemført:
Kolding Kunst Kompost forårsudstilling i Det gamle Borgerhus (maj/juni)
Kolding Kunst Kompost JUBILÆUMSUDSTILLIN6 i Det gamle Borgerhus (august)
Udgivelsen af katalog med præsentation af nuværende medlemmer,
Kolding Kunst Kompost JUBILÆUMSUDSTlLLING med nuværende og forhenværende medlemmer af foreningen på Teatergalleriet-Comwell (august/september)
Der er grøde i Komposten, det har kunstnergruppen KOLDlNG KUNST KOMPOST nu vist i 10 år og skabt en god grobund for kreativ vækst, hvor kunstnernes individuelle kvaliteter har haft vide rammer for udvikling/afprøvning, så publikum har kunnet betages, forundres og inspireres.